marți, 3 martie 2015

Sfaturi pentru blog

                             După un semestru trăit printre jurnalişti şi numai oameni cu idei răsărite care îţi povestesc cum au fumat ei marijuana în Olanda şi despre cum se trezesc ei pe la 2-3 dimineţa pentru a face cercetare, am învăţat foarte puţine lucrruri (spre deloc) pe care le-aş putea folosi în munca pe care o voi depune eu pe viitor. Foarte puţine cursuri se mulează pe specializarea mea, restul sunt pentru ca noi să devenim jurnalişti adevăraţi, nu din ăia de can-can pe care îi înjură cam toţi.

                            În acest semestru frumos am învăţat anumiten chestii despre blog, iar semestrul ăsta voi învăţa lucruri mai şi mai interesante: controlarea emoţiilor şi dicţie. Va fi interesant...
Acum hai să vă povestesc despre cum se face blogging adevărat (după spusele unei persoane din presă).
1. Dacă ai blog, ai o temă
Cărui public te adresezi? Nu ai cum să scrii teme pentru toată lumea, trebuie să te axezi pe teme mari. Nu poţi servi ciorbă cu tocăiţă şi desert în aceeaşi farfurie, amestecate. Cum adică să scrii lucruri din viaţa ta? Ce înseamnă asta? E gunoi!
(Punct în minus pentru blogul meu)
2. Subiecte care să aibă lipici la public
Chiar dacă s-a mai scris despre o chestie de multe ori, nu ezita să scrii şi tu despre ea. E posibil ca părerea ta să fie mai interesantă decât a altora.
3. Nu e obligatoriu să fii original
Pentru a fi bun nu trebuie să fii neaparat original, aşa că poţi fura cu uşurinţă de pe unde vrei tu chestii, cu o singură condiţie: să menţionezi sursa.
4. Titluri impresionante
Dacă tu scrii: "La înmormântarea Înalt Prea Sfinţitului X, au venit zeci de mii de oameni pentru a-i aduce un ultim omagiu aceluia ce a fost trimis de Dumnezeu pentru a ajuta omenirea", nu te aştepta să le storci vreo lacrimă cititorilor, ci doar o să-i plictiseşti şi s-ar putea să nu citeasca nimeni. Dacă vei scrie: "Încă un hoţ trimis de Dumnezeu a murit", fii sigur că vei avea mai mulţi cititori.
5. Imagini/sunet/video inserat
Dacă vrei să atragi mai mult public, adaugă chestii, trestii, bălării care să-l facă pe cititor să nu vrea să mai plece de acolo
6. Texte scurte
Trebuie să scrii texte scurte pentru că în ziua de azi lumea e pe fugă şi nimeni nu mai stă să-ţi citească ţie balivernele alea lungi. Aşa că rezumă-te la a scrie baliverne scurte şi mărunte.

Cam astea sunt "sfaturile" primite de la o profesoară ce se consideră o Atotştiutoare în domeniul bloggingului. Însă câte sfaturi din cele menţionate sunt aplicate de către blogurile mari? Poate niciunul...

2 comentarii:

  1. Mi-a fost dor de o serie de articole precum ale tale...mi-a fost dor sa zâmbesc
    și sa tastez în același timp...mi-a fost dor de puțin timp liber căci universitățile parcă ne papa tot timpul și cu toate astea nu ar trebui sa ne plângem asta am ales...și oricât de dificil este ..e o satisfacție Ca am ajuns sa facem ceea ce apreciem ...zic. ..cya..Ah iar pentru un blog. ..e important sa aibă amprenta personala. ..cya cu mult drag krisszu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper să găsesc timp pentru a mai scrie şi pe aici.
      Îţi mulţumesc pentru comentariu şi te aştept cât mai des, pe acest blog plin de amprenta personală! ;;)

      Ștergere

Zâmbeşte şi tastează!

 
Copyright (c) 2010 Zdrăngăneli and Powered by Blogger.