joi, 24 martie 2016

De ce e nașpa să stai la cămin

                       Azi, în timp ce eram jumătate băgată în cuptorul cu micounde pentru a-l șterge - cine ar fi crezut că o chestie destul de mică poate fi atât de murdară - mă gândeam la toate regretele persoanelor care și-ar dori să stea la cămin.
                      Dacă m-ar trezi cineva în miez de noapte și m-ar pune să spun un lucru pe care îl iubesc atunci când vine vorba de statul la cămin, sigur aș răspunde: ”nu știu ai mei ce fac”. Însă asta cu ”nu știu ai mei ce fac” e relativă la mine. Adică nu merg în cluburi, nu beau, nu fumez... viața mea e tristă, deși stau la cămin. Partea bună, pentru mine, la statul într-un cămin studențesc cuprinde mai multe părticele: nu mă mai bate nimeni la cap cu mâncarea, am spațiul meu (pe care uneori trebuie să-l împart cu gândacii).
Prin acest ”stat la cămin” te detașezi un pic de acel confort de acasă. Gândește-te că sunt unele cămine care au baie comună. Oribil! Gândește-te că va trebui să faci curățenie atunci când îți vine rândul - acasă nu spălai nici măcar farfuria după ce terminai de mâncat.
Însă, toate astea sunt mici chestii pe lângă adevăratele motive pentru care e nașpa să stai la cămin.
                      În primul motiv se regăsește ușoara halucinație. Crezi că halucinațiile sunt sortite doar oamenilor nebuni? Stai liniștit! Așa vei fi și tu după primii 150 de gândaci văzuți în mai puțin de o săptămână. O să ai pe urmă impresia că merg pe podea, că sunt pe birou, că se plimbă în pat, că se plimbă pe tine în timp ce dormi. Însă e un semn care arată că ești precaut. Omoară-i înainte să te omoare ei pe tine. Muhaha! Da! O să-i auzi și noaptea mișunând (asta dacă nu ai un somn profund).
                     Al doilea motiv pentru care e nașpa să stai la cămin este faptul că trebuie să te obișnuiești să mănânci mâncare rece, venită de la câteva sute de km distanță în caserole, într-o geantă mai grea decât tine, în care se află cinci feluri de mâncare (din care o să arunci trei după vreo săptămână de ocupat locul în frigider aiurea).
                    Statul la cămin te poate transforma în multe moduri. Poți deveni bucătar cu licență în ciorbe, cartofi prăjiți, omlete și tocănițe. Mai poți deveni client fidel al cantinelor sau al restaurantelor cu autoservire, însă cel mai rău mod în care poți deveni este muritor de foame. Ultima categorie de locuitor la cămin va trăi cu pate, icre și iaurt, asta până va primi pachet de acasă. Nu, la cămin nu te va aștepta nimeni cu mâncarea gata făcută. La cămin nu-ți va spăla nimeni hainele - trebuie tu să cauți pe cineva cu mașină de spălat, asta dacă nu vrei să le faci pachet și să le trimiți acasă pentru a ți le spăla mămica.
                     Însă astea pot fi probleme minore pe lângă vecinii de palier/de deasupra/de dedesubt. Unii dintre ei pot fi cei mai oribili oameni pe care i-ai întâlnit vreodată în viața ta, cel puțin până la vârsta la care o să ajungi să stai la cămin. Atunci când o să ajungi la cămin o să-ți dai seama de diversitatea oamenilor, de câte tipuri pot fi ei. Cei mai răi sunt ăia care cred că au talent și încep să cânte. Mai sunt și cei care au câte o fixație cu vreo melodie și nu se mai satură de ea nici după o zi, ceea ce înseamnă că tu vei agoniza. Mai sunt cei care se hotărăsc să dea cu aspiratorul de cel puțin patru ori pe zi (acum nu-ți imagina că o cameră de cămin e cât un apartament duplex).
                    Însă, chiar și problema vecinilor poate fi una minoră pe lângă frica pe care o vei avea atunci când o să nimerești să stai în cameră cu niște persoane pe care nu le cunoști. Oricum, sfatul meu să nu te lași influențat de figura persoanei. De obicei în spatele machiajelor și a hainelor de firmă se ascunde o lene cruntă care te va face pe tine (omul normal din acea cameră) să speli pe jos și să freci toaleta mai des decât ți-ai imaginat că o vei face. Uneori vor exista mici certuri care nu sunt deloc asemănătoare cu cele din perioada liceului, când te certai cu colegul de bancă pentru că a ocupat prea mult loc. Nu! Statul la cămin implică certuri de genul celor din familie. Ar fi bine, totuși, să nu te iei la bătaie, asta dacă nu vrei să zbori din cămin mai repede decât ți-ai propus. Și oricum, stai liniștit, ai tăi nu îți vor da bani de stat la pensiune/vilă/apartament. Și știi de ce?! Pentru că nu te iubesc! De aceea te-au trimis să stai la cămin.

2 comentarii:

  1. Arunci 5 feluri de mâcare după o săptâmână? Nuuuu, mie duminică primesc mâncarea și deja miercuri nu mai am ce să mănânc. Kaufland și restaurantele cu autoservire e viața mea.

    La aia cu cei care cred că au talent, sunt și eu martor în fiecare zi am unul din ăla, în camera alăturată.
    E frumos la cămin, frumos da nu prea. Când nu ai apă caldă și ai face un duș, sau nu merge wi-fi-ul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) înseamnă că nu primești un pachet la fel de consistent ca al meu.
      E mai drăguț să nu ai apă caldă de la început, decât să intri la duș și apoi să realizezi că nu mai e apă caldă, iar tu încă să mai ai gel de duș pe tine..

      Ștergere

Zâmbeşte şi tastează!

 
Copyright (c) 2010 Zdrăngăneli and Powered by Blogger.