vineri, 31 ianuarie 2014

"Magia" iernii in Romania

                           Iarna a venit din plin in partea de Sud si Sud-Est a Romaniei. Ca de fiecare data autoritatile nu se asteptau  la asa ceva. Ei tot mai credeau ca iarna e ca vara, dar si de data aceasta iarna a tinut mortis sa-i contrazica cu mult aplomb si munti de zapada pe cei ce credeau in "magia" iernii. Oamenii din sate asteapta ca armata sa-i scoata de sub muntii de zapada in timp ce ei isi duc existenta la carciuma din sat, doar asa, pentru a se asigura ca inca mai exista tuica si vin pe stoc.                                          
                           Am zis sa luam un interviu unui satean ce-si ducea existenta pe un scaun la carciuma din sat, in timp ce un radio zumzaia pe fundal anuntand faptul ca armata vine in sprijinul oamenilor din satele izolate pentru a-i scoate de sub nametii cat casa.
"- Buna ziua domnule! Cum ati fost in stare sa ajungeti la carciuma din sat, dar nu ati fost in stare sa dati doua lopeti la dumnevoastra in curte?"
"-Draga domnisoara, atata timp cat armata exista si vine sa ne ajute, eu de ce sa ma obosesc sa dau zapada de la mine din curte? Prefer sa stau aici, la carciuma, si sa-i astept. Oricum armata e platita de stat, deci sa-si faca treaba pentru banii aia."
                         Declaratia sateanului ne-a lasat siderati si fara cuvinte si am conchis sa mergem mai departe si sa vedem situatia din acel sat, sperand ca vom gasi pe cineva cu lopata in mana.
"- Buna ziua, doamna! Ne puteti spune de ce stati cu batul acesta in mana si nu cu o lopata?"
"- Pai de ce sa stau cu o lopata in mana? Nu vine armata sa ne scoata din zapada?"
"- Pai vine, dar de ce stati cu batul acela in mana?"
"- Dar nu stiti? De cand cu zapada asta, au aparut p'aici vulpi d-alea polare si ursi din aia albi, manca-i-ar lupii sa-i manance."
"- Ati intalnit ursi si vulpi polare, aici, in satul dumneavoastra?"
"- Mi-au mancat sapte gaini si pe saracu Ghita l-am gasit cu sunca imprastiata prin cocina. Pai sa poate asa ceva? Nu vine nimeni sa ne apere si pe noi de bestiile astea. Trebuie sa ne aparam singuri. Guvernul asta nimic nu face."
"- Doamna, dar ati anuntat autoritatile despre faptul ca sunteti incoltiti de animalele salbatice care nu sunt specifice tarii noastre?"
"- Pe cine sa anuntam domnisoara? Sa vina armata sa ne deszapezeasca mai intai."
                        Din declaratiile celor doua persoane din acest sat ne-am dat seama ca toata baza lor este pusa in armata. Un lucru si mai ciudat este faptul ca au inceput sa apara animale salbatice nefiresti tarii noastre. Probabil, in curand, casele de pamant din sate vor fi inlocuite cu igluuri.
                       Dupa cum ati vazut aceasta este situatia in satele afectate de ninsoarea abundenta. Cam aceeasi situatie este intalnita si la orase, pentru ca si aici oamenii isi pun toata credinta in armata ce trebuie sa-i deszapezeasca, deoarece autoritatile nu fac fata acestui val de ninsoare.
In oras insa ai impresia ca pe sosele se plimba numai gropari. Peste tot sunt oameni cu lopeti. Se ajuta unul pe altul, dar se si injura atunci cand vine vorba ca alt concetatean sa ocupe un loc de parcare ce tocmai a fost deszapezit.
                      Familia Georgescu ne-a invitat cu mare drag in casa lor, acolo unde locuiesc cei doi soti impreuna cu baietelul lor de opt ani si animalul lor de companie foarte ciudat pentru tara noastra. Inca de la intrare nu putem trece cu vederea faptul ca in casa e cam la fel de frig ca afara. Membrii familiei sunt foarte bine imbracati, iar curiozitatea ne impinge sa intrebam de ce e asa de frig.
"- Domnule Georgescu, de ce este atat de frig la dumneavoastra in casa si cum rezistati? Sunt aproximativ trei grade Celsius."
"- Pai rezistam, nu avem ce face. Nu ne putem permite luxul de a plati o factura la gaze. Hotii astia ne fura pe fata. Factura luna trecuta ne-a venit de numai treispe milioane. Pai nu iau eu atata, de unde sa platesc factura?"
"- Si cum va incalziti?"
"- Pai cum putem si noi. Mai facem un foc pe balcon, mai iesim afara l-a dat zapada…"
"- Cel mic cum rezista in fata temperaturilor scazute?"
"- E, cum sa reziste? Ca noi toti ceilalti. Mai face o tura de scari, mai da zapada… mai sta pe la scoala…"
"- Nu am putut trece cu vederea existenta animalutului de companie. E bizar pentru tara noastra. Si de unde ati luat pinguinul?"
"- El e Azorel si e singurul animal de companie ce poate rezista pe vremea asta. Fii-miu a vrut o foca, dar i-am zis ca linge untul si ca nu are rost sa o tinem in casa. Pe Azorel l-am luat de la Gradina Zoologica acum cateva saptamani cand aceasta a scos la licitatie cateva animale.
Azorel e animalul pe care nu l-am avut niciodata. E foarte credincios si e dresat. Se descurca foarte bine pana la magazinul din colt pentru a cumpara paine. Lumea il adora, iar noi suntem mandri de el."
Incheiem interviul in casa familiei Georgescu si ne incalzim.
                      De cand a inceput sa ninga, un liceu cu profil tehnic dintr-un oras afectat de  ninsoare a introdus un nou profil: "Inginer lopatar". Am fost curiosi sa vedem cum sta treaba cu acest profil nou si unic in Romania, asa ca l-am intervievat pe domnul Ion Zapezitu, directorul liceului.
"- Domnule Zapezitu, ne puteti spune de unde v-a venit ideea implementarii unui nou profil in liceul dumneavoastra?"
"- Ideea mi-a venit uitandu-ma la televizor si am vazut ca foarte multi oameni se plimba cu lopata in spinare zilele acestea. Atunci mi-am zis ca ar fi cazul sa creez un nou profil, un profil ce le poate deschide noi drumuri in viata elevilor de azi. Din totdeauna s-a stiut ca nu toti oamenii sunt la fel, unii sunt mai inteligenti, altii mai putin inteligenti… si avem nevoie si de directori de banca, dar avem nevoie si de cizmari sau oameni care sa se ocupe cu deszapezirea. Asa ca m-am decis sa creez acest nou profil unde elevii sunt invitati sa invete cum sa foloseasca lopata, care sunt tehnicile de deszapezire eficiente, cum se calculeaza greutatea de zapada ce trebuie luata pe lopata la o singura ridicare… Se invata lucruri esentiale ce prind foarte bine in viata de zi cu zi, mai ales pe un timp ca acesta."
"- Si sunt elevi care s-au inscris la liceul dumneavostra pe acest profil?"
"- Oho, cum sa nu fie! Sunt cu zecile. Elevii care termina liceul cu acest profil, dobandesc nu numai cunostinte in deszapezire, dar la sfarsitul cursurilor ce tin doar trei ani, primesc o diploma, astfel ei pot practica deszapezire pe cont propriu… se pot chiar si angaja."
"- Este foarte buna initiativa dumneavoastra, dar diploma este recunoscuta si in alte tari?"
"- Desigur ca este recunoscuta si in alte tari. Orice elev scolit pe bancile acestui liceu si iesit cu diploma, poate profesa in orice tara din lumea asta. Dumneavoastra credeti ca cei din America sau Germania nu au nevoie de forta de munca?"
                    Initiativa domnului Zapezitu ne-a luat prin surprindere si chiar nu ne asteptam ca cineva sa se gandeasca si la copii, la faptul ca ar fi cazul ca Romania sa nu mai scoata pe banda rulanta someri.
                    In partile afectate de ninsoare a inceput sa straluceasca soarele, dar e un soare cu dinti. Speram ca aceasta sa fi fost ultima amenintare a iernii pe anul acesta si ca in continuare ne asteapta vreme buna, asta pana la primavara cand asteptam inundatiile.
                    Pentru alte stiri si interviuri va rugam sa ramenti aproape.

3 comentarii:

  1. ''Oamenii din tara sunt rugati sa deschida frigiderele in semn de solidaritate fata de restul populatie aflate sub troianele de ninsoare abundenta ''

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa deschida frigiderele pentru a se incalzi si restul tarii :))

      Ștergere

Zâmbeşte şi tastează!

 
Copyright (c) 2010 Zdrăngăneli and Powered by Blogger.