sâmbătă, 28 iulie 2012

Estetica blogului

   Pfuaii... mă ia cu dureri de cap când văd unele bloguri. Sunt tipul de persoană care se uită mai întâi la aspect. Bine, nici blogul meu nu-i cine ştie ce frumuseţe, dar nu e plin de chestiuţe colorate... Nu e plin de culori ţipătoare... Nu e plin de nişte feţe iepureşti/ursuleşti/căţeleşti care bălăngănesc din cap şi care ocupă 3-4 rânduri. Îmi place ca totul să fie bine încadrat, iar culorile să nu facă retina cititorului să sângereze abundent.
Dacă tu, ca posesor al blogului, pui un fuchsia lângă un negru... păi retina mea sângerează, iar eu te blestem.
Mai bine alegi un verde deschis şi un galben pal, iar ochiul va fi fericit.
Dacă tu, ca posesor al blogului, ai un fond negru şi-mi bagi o culoare la fond, bun de toate înjurăturile posibile... gen albastru închis, roşu sângeriu, galben aprins... păi în prima secundă îţi zic vreo două de să-ţi meargă tastatura (să nu zic fulgii), iar în a doua secundă închid pagina.
Dacă tu, ca posesor al blogului, îmi bagi un font întortochiat de să stau să ghicesc ce literă e... citeşte mai sus ce-ţi fac. De preferat alege un Arial, Georgia, Times New Roman, Verdana sau orice font citeţ. Nu-mi băga acuma nişte soiuri de fonturi distorsionate şi alambicate că dacă cititorul nu înţelege scrisul îţi spune "pa" şi nu mai revine.
Aranjarea scrisului... Încă din preistoria word-ului trebuia să ştii că după virgulă se lasă spaţiu. Că înainte de punct se lasă spaţiu. De preferat mai e să nu dai "aliniere la centru" la tot textul. Dacă-i text, n-are rost... dacă-i poezie, te-ai salvat.
Nu-ţi lăţi aiurea pagina cu tot felul de chestii.... O pagină mult prea mare, pe care trebuie să o mai derulezi puţin pentru a-i vedea şi partea dreaptă/stângă scade un punct din estetica blogului.
Nu plasa nişte butoane care duc la dracu, adică nicăieri. Sunt inutile.
La fel nu înţeleg utilitatea afişării totalului de vizite... Asta-i pentru laudă, nu?
Fă astfel încât blogul să fie cât mai simplu de accesat. Nu duce toată arhiva ta, spre exemplu, la naiba în pustiu... sub tot cârdul de postări de pe pagina principală.
Alege un şablon simplu în defavoarea celor pompoase, colorate etc. E mai bine...
De scris, scrii ce vrei. Asta nu mă priveşte şi nu-ţi pot spune să scrii despre un subiect care pe tine te lasă rece...
Sper că rândurile astea să inspire cât mai mulţi posesori de bloguri şi că sfaturile îmi vor fi luate de bune.

9 comentarii:

  1. Îmi plac blogurile alea care în loc de urşi, iepuri şi ce ai mai zis tu pe acolo, să aibă chestii utile, de exemplu citate sau versuri... Am încercat şi eu aşa ceva, dar nu mi-a mers. Şi la scris de acord cu tine. Cât despre nr. de vizitatori, ori e de laudă, ori vrei să vadă cei care tocmai au dat de blogul tău să vadă cu nu scrii banalităţi. Eu merg pe a doua variantă :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nah... la a doua variantă cu nr. de vizitatori nu m-am gândit..

      Ștergere
  2. Si eu ce sa fac daca imi plac culorile si imi displace sa fie totul alb-negru?-.-
    Poate am eu retina mai rezistenta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am zis că un blog tre' să fie doar în alb-negru. Am zis că ar fi de preferat să se evite folosirea culorilor ţipătoare combinate cu nişte culori închise sau foarte închise.

      Ștergere
  3. Multumesc pentru sfaturi, dar eu sunt mos, eu ma pregatesc sa... Nu merge sa imi fac pagina violet ori roz!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna :) Multumesc pentru invitatie:) Voiam sa stiu niste conditii, caci da, ar fi interesant sa ma alatur. Trebuie sa postez numai povesti? Trebuie ca articolele sa fie create special pt blogpovesti, sau nu e nicio problema daca eu mi le public si pe blogul personal?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În primul rând îţi mulţumesc că ai răspuns.
      În al doilea rând, păi blogul se numeşte "Blogopoveşti", deci... nişte texte care să ducă cât mai mult spre nişte poveşti.
      În al treilea rând, nu... articolele nu trebuie făcute special pentru "Blogopovesti". Le poţi posta la fel de bine şi la tine pe blog.
      Dacă toate aceste condiţii (să le spun aşa)îţi convin te aştept cu o adresă de mail pentru a-ţi trimite o invitaţie în urma căreia vei deveni o autoare a blogului.

      Ștergere

Zâmbeşte şi tastează!

 
Copyright (c) 2010 Zdrăngăneli and Powered by Blogger.