miercuri, 17 aprilie 2013

Libertate!

                    Libertatea, un cuvânt frumos după care tânjesc majoritatea tinerilor şi poate că nu numai ei. "Dacă aş avea libertate m-aş urca la volan şi aş conduce cu 200 de km ca să simt că sunt liber.", "Dacă aş avea libertate, aş petrece nopţile în cluburi.", "Dacă aş avea libertate, aş fuma şi eu în linişte.", "Dacă aş avea libertate... aş face aia şi ailaltă... o să o fac şi pe aia...". Poate că mulţi când aud cuvântul "libertate" se gândesc la lucruri măreţe, dar poate că alţii s-ar bucura chiar şi cu un gram de libertate. Nu ar zbura pe şosele, nu ar fuma, nu ar merge în cluburi... Fiecare persoană vede libertatea în modul său şi cu cât ţi se dă mai multă libertate, cu atâta vrei şi mai multă.

                    Nu vrei să depinzi de nimeni, nu vrei ca ideile tale să fie influenţate de persoanele din jurul tău, nu vrei ca ceilalţi să-ţi spună să taci atunci când ai ceva de zis. Vrei libertate! Şi ţi se dă libertate... şi zburzi ca un mieluşel pe o pajişte plină de verdeaţă şi încerci bucuriile vieţii. Dar oare te gândeşti că libertatea ta are totuşi anumite graniţe, să le zic aşa? Adică nu poţi conduce cu 200 de km la oră pe şosea pentru că poţi scăpa maşina de sub control, poţi provoca un accident şi astfel poţi pune în pericol atât viaţa ta, cât şi a celorlalţi participanţi la trafic. Te-ai gândit că dacă ai libertatea şi posibilitatea de a-ţi petrece nopţile în club şi a băga în tine tot ceea ce prinzi (băutură, legale, ilegale, etc.) la un moment dat corpul tău poate spune "stop, până aici, nu mai pot"?
                    Şi chiar dacă ai libertatea de a vorbi aşa cum vrei tu, nu cred că ceilalţi vor să audă cum îţi bagi şi scoţi diverse organe, cum îţi aduci aminte de decedaţii pe linie maternă şi tot felul de sfinţi... Libertatea are şi ea regulile ei, iar cea mai importantă îmi pare a fi cea în care nu ar trebui să-i deranjăm sau să atentăm la integritatea celorlalţi sau chiar a noastră, de ce nu. Uneori, din prea multă libertate, ne distrugem chiar pe noi. "Uite, ce gaşcă tare. Trebuie să intru în ea." Şi desigur că gaşca "aia tare" e dubioasă... ajungi să pici în tot felul de anturaje şi mai ştiu eu ce alte lucruri făcute din "libertate", că doar acum nu mai stă nimeni să-ţi spună: "Nu mai face aia sau aia sau ailaltă", acum trebuie să decizi singur ce e bine şi ce e rău. Şi de aceea dacă ai libertate, trebuie să fii şi responsabil. Îţi dă lumea libertate şi îţi mai dă şi o maşină. Trebuie să fii responsabil. Nu să te înfigi pe şosea ca vita-n trifoi.
Da, am folosit cam des exemplul cu maşina... L-am folosit pentru că majoritatea tinerilor sunt tentaţi să arate că sunt cei mai tari la volan. Da, şi mie îmi place viteza, dar în acelaşi timp mă şi sperie şi încep să mă gândesc la lucruri urâte.
                     Eu una tind să cred că dacă ai libertate, nu trebuie să abuzezi de ea. Iar libertatea e în strânsă relaţie cu responsabilitatea. Poţi avea toată libertatea din lume, dar degeaba o ai dacă habar nu ştii ce să faci cu ea şi te laşi influenţat de anturaj, că doar libertatea vine cu nişte riscuri...
                     Poate că unii îmi vor spune că exagerez sau că sunt speriată de bombe sau că nu e adevărat (mai) nimic din ceea ce am scris aici, dar e strict părerea mea legată de libertate...
Toţi suntem liberi să facem ce vrem, dar libertatea noastră ar trebui să aibă totuşi o limită...

11 comentarii:

  1. Imi place tema ta la engleza.Good job!

    RăspundețiȘtergere
  2. Daa...ştii tu un articol în care să vorbim despre libertate..dar DA ştiu că tema la engleză e cam inexistentă.

    RăspundețiȘtergere
  3. In primul rand, ce ai enumerat tu la inceput nu sunt libertati, sunt lucruri banale si culmea este ca le poti face oricand dupa ce implinesti varsta legala si dispui de resursele necesare.
    Apoi confunzi libertatea cu drepturile... libertatea reprezinta lipsa constrangerilor, pe cand drepturile sunt cele care presupun si obligatii.
    Desigur, fiecare vede libertatea in propriul fel si nu te va opri nimeni sa mergi cu viteza, sa consumi stupefiante sau sa te imbeti, dar daca vei incalca legea si vei fi prins, va trebui sa suporti consecintele, care uneori presupun privarea de libertate. Adica libertatea este oferita oricui in masura in care nu abuzeaza de ea. Cand se intampla asta, inseamna ca persoana in cauza nu este suficient de responsabila si trebuie educata in acest sens.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiecare vede libertatea în felul său... Nu, nu te opreşte nimeni să zburzi pe şosele, dar dacă stai bine şi te gândeşti există legi care îţi interzic asta. Libertatea asta are, oarecum, anumite limite. Şi chiar dacă faci tot ce-ţi trece prin cap, va trebui să suporţi consecinţe... cum ai spus şi tu.
      Unii poate nu au libertate pentru că nu dau dovadă de responsabilitate...

      Ștergere
    2. Exista legi care interzic foarte multe lucruri, dar nu exista legi care chiar te opresc de la a face acele lucruri.
      Cei care nu dau dovada de responsabilitate nu au libertate nu pentru ca nu o merita, ci pentru ca nu ar sti nici macar ce sa faca cu ea. Asa ajungi sa crezi ca libertatea inseamna sa conduci o masina, sa pleci in alt oras, sa fumezi, sa bei si tot asa... Exista o idee conform careia adolescentii care comit astfel de fapte sunt dintre cei terorizati de parinti acasa. Printre studenti, se poate spune ca este valabila, pentru ca foarte multi studenti care umbla din club in club si din necaz in necaz provin din medii familiale in care nu li se permit prea multe...

      Ștergere
    3. Dar poate cei care vor libertate, ar şti totuşi ce ar face şi nu ar abuza de ea. De exemplu eu nu aş face nimic din prostiile scrise în postarea asta...
      La studenţi nu ştiu ce să zic, mai am până să ajung acolo... şi nu am întâlnit aşa mulţi studenţi ca să pot spune ceva despre ei. :)

      Ștergere
  4. Cred că dacă ni s-ar da prea multă libertate nouă tinerilor,s-ar alege numai praf şi pulbere.Toate lucrurile acestea ni se urcă la cap odată şi odată şi am deveni insuportabili şi irascibili,ba chiar am uita să fim sinceri cu noi înşine.EU zic că nu e bine nici prea prea,nici foarte foarte.Lucrurile cu libertatea trebuie să se oprească la un anumit punct,altfel controlul ar putea fi pierdut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poţi avea toată libertatea din lume, dar trebuie să fii şi responsabil pentru a nu intra in tot felul de lucruri mai mult sau mai puţin neplăcute. Şi dacă ai toată libertatea, tu ar trebui să-ţi dai seama că ar trebui să te rezumi doar la o parte de libertate...

      Ștergere

Zâmbeşte şi tastează!

 
Copyright (c) 2010 Zdrăngăneli and Powered by Blogger.