marți, 2 septembrie 2014

Ai carte, (n-)ai diploma

                   Dupa 12 ani de studiu, am reusit intr-un final sa sustin examenul de bacalaureat, desi un profesor a tinut mortis sa nu ma bage in prima sesiune. Bineinteles ca am avut de pierdut. Am avut de pierdut locurile la facultatea unde voiam, am pierdut sansa de a avea o nota mai mare la matematica, deoarece subiectul din vara mi s-a parut mult mai usor decat cel din toamna, am avut de pierdut o vara... si inca mai am de pierdut zile aiurea. Dar ce a fost, a fost. E bine ca am reusit sa iau examenul.

                  Insa, cu examenul luat, "m-am trezit" ca vreau sa merg la facultate... si ca sa merg la facultate imi trebuie diploma de bacalaureat. Iar prin aceasta fraza incepe povestea, insa pentru a-mi incepe povestea, e nevoie sa ma intorc cu ceva timp in urma... mai exact cu cateva luni, cand inca mai eram la scoala.
                  Cred ca era mai devreme de luna mai cand, mai toti profesorii cu dirigintii in frunte, ne cereau bani pentru diplome. La specializarea la care am fost eu (matematica-informatica), a trebuit sa platesc trei diplome: diploma de 12 clase, diploma pentru atestatul la informatica (asta a fost in plus fata de alte specializari) si diploma pentru bac, in total vreo 32 de lei pe care a trebuit sa-i aducem urgent pentru ca: "Daca nu ii aduceti, veti ramane fara diplome. Chiar daca nu veti lua bacalaureatul acum, diplomele raman acolo pentru atunci cand il veti lua."
Desigur, noi, copii creduli si constiinciosi, am dat banii pentru ceva ce trebuia sa primim dupa ce luam examenul. Si acum imi mai rasuna in minte vocea unei profesoare de romana ce ne spunea: "Aduceti banii, ca altfel nu pot face comanda pentru diplome".
                  Acum sa ne intoarcem in prezent... In prezent eu, ca si toti ceilalti care au sustinut si luat bacalaureatul anul acesta, stam fara diplome. De ce? Pentru ca DNA-ul cerceteaza modul in care firma Romdidac (adica acea firma ce se ocupa de realizarea diplomelor) a primit exclusivitate sa furnizeze diplomele de studii, aceasta firma fiind suspecta pentru coruptie si evaziune fiscala. Intre timp, elevii ce vor sa devina studenti nu au decat sa astepte o adeverinta valabila 12 luni ce va tine locul diplomei, fiind recunoscuta (dupa cum se spune) si in strainatate. Acum, ajungand la capitolul adeverinte, iar e o problema. Elevul care a luat examenul de bacalaureat si nu a depus contestatie la nicio materie trebuie sa astepte pana ce sunt solutionate toate contestatiile, in cazul sesiunii de toamna din anul acesta elevii avand de asteptat pana pe data de 4 septembrie (poate 5), ca sa-si ridice acele adeverinte pentru a merge sa se inscrie la facultati. In cazul meu eu deja pierd prima saptamana de inscrieri, deoarece birocratia e la fel de mare ca lenea.
                 Cand noi am dat banii pentru acele diplome nu ne-a zis nimeni ca o sa primim, de fapt, doar niste amarate de hartii. Cand se vor primi diplomele, nu se stie... insa Ministerul Educatiei spune ca ar putea tipari diplomele la Imprimeria Nationala, dar pentru acest lucru e nevoie de o serie de hotarari de Guvern.
Acum imi vin in minte cele 97 de modificari facute la legea educatiei cam pe ascuns. Daca au putut fi facute 97 de modificari, de ce nu se mai poate lua o hotarare si astfel sa aiba si elevul o diploma, nu o banala hartie?
                 Dar, dupa cum m-am obisnuit, Ministerul Educatiei mai tare incurca decat descurca. La inceputul anului scolar 2013-2014 se vorbea despre un bac profesional. Nu s-a mai auzit nimic. Apoi, acum cateva luni (odata cu cele 97 de modificari) s-a tot auzit ca ar exista o a treia sesiunea de bac, undeva prin februarie-martie, asta dupa ce elevii vor lua parte la ore de pregatire la materiile de baza - romana si matematica. Insa nici aici nu este ceva concret. Raman niste intrebari undeva, suspendate, asteptand sa-si primeasca raspunsul. Toti elevii care nu au reusit sa ia examenul de bacalaureat pana in acea sesiune, se pot inscrie la cea de-a treia sesiune, sau doar persoanele din alte promotii? Persoanele care dau a treia oara examenul platesc o taxa. In cadrul acestei sesiune, aceste persoane vor mai plati acea taxa? Daca tot se spune ca se vor face pregatiri, ce profesori pot veni in fata acestor persoane interesate de sesiunea din februarie-martie? Acesti profesori vor primi ceva in plus la salariu? Intrebarile sunt multe, insa as vrea sa aflu raspunsul la o singura intrebare: Ce se urmareste cu adevarat prin aceasta sesiune? Pentru ca mie imi vine greu sa cred ca se vrea doar ca un numar mare de elevi sa aiba diploma de bac, astfel incat sa ingroase randurile somerilor.
                 Intr-un final, mai pot spune doar atat ca... in toate elevul e de vina. Elevul e de vina ca nu invata, el e de vina pentru tot ceea ce incearca Ministerul Educatiei sa faca si nu reuseste. Tot elevul e de vina pentru ca e mintit... Si, desigur, tot elevul e de vina pentru ca vrea si el o diploma.
Deh, ce sa faca cu diploma? E facuta dintr-o hartie speciala, poate fi aspra... lasa ca-i dam elevului o adeverinta dintr-o hartie obisnuita... sa-i vina mai usor.

3 comentarii:

  1. Eu am dat bacul in vară ,l-am luat ,am dat inscrierea la facultate, am intrat, an primit diploma de bac ? nu ,nu am primit-o și deja incepe anul școlar , trebuie să iubești sistemul școlar ,nu-i așa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am dat în sesiunea de toamnă, l-am luat, iar de luni tot aștept o adeverință. O voi primi mâine sau poate luni, adică pe 8, în condițiile în care eu trebuie să mă înscriu până pe 10 la o specializare unde dau și examen. Da, într-adevăr, cum să nu iubești acest sistem care îți oferă atâtea?

      Ștergere
  2. Bun venit in randul celor care n-au diploma,te poti alinia in sir indian,desigur,dupa mine :D

    RăspundețiȘtergere

Zâmbeşte şi tastează!

 
Copyright (c) 2010 Zdrăngăneli and Powered by Blogger.