joi, 25 septembrie 2014

Dulce-i limba ce-o vorbim

                            Ca o studentă în cadrul Facultății de Litere ce sunt eu mai nou acum, trebuie să fiu în ton cu ultimele tendințe când vine vorba de limba română, limba noastră dragă ce o vorbim cu multă ardoare, deși unii își bat joc de ea în cel mai crunt mod posibil folosind prescurtări stupide și fără rost (ILY, cf, bn, k, etc.)
                           Eu, ca o locuitoare a Munteniei ce sunt (pentru că, dragii mei cititori, Brăila e în Muntenia, nu în Moldova sau Dobrogea), am un vocabular diferit de cei de prin... Banat, să zicem (desigur că această comparație nu a fost la întâmplare).

                           De exemplu, prin Banat (sau poate doar prin Timișoara, încă nu îmi este clar) am aflat că la costumul de baie se zice dres de baie (sper că am reținut bine). Inițial în mintea mea a fost ceva în genul: ”Dres de baie?! Adică un dres special pentru baie?”. De unde întrebarea asta? Păi, pentru că prin zona mea dres e ăsta , nu un costum de baie (am căutat pe Google o fotografie cu un costum de baie însă toate fetele ce poartă costume de baie sunt frumoase, prea frumoase, acest lucru putând distrage atenția de la ceea ce am scris eu). Mai departe, în mintea mea era un dres (ca ce e pe la mine un dres) special de baie, însă nelămurirea mea era de ce ai purta așa ceva la plaja/piscină/balta din fundul curții? Am o gândire de mă ia o durere groaznică de cap.
                          Tot de la o puicuță de focă tare drăguță, am aflat că la roșii se mai spune părădaise. Desigur că am notat această denumire pentru că pe la mine sunt doar roșii, uneori se mai transformă în tomate (dar asta în timpul lor liber, atunci când merg prin cluburi de fițe cu aromă de bulion).
Am mai aflat, tot de la aceeași puicuță de focă, expresia: ”Rupe barca”. Expresia asta este echivalentă cu ”rupe rândurile”. Mai am multe de învățat despre expresii și regionalisme.
                         
                          Reflectând la viitor, mă întreb dacă noile generații - cam alea dupa 2000 - vor inventa alte cuvinte sau expresii... Bine, deja au fost inventate câteva expresii de genul: ”K fake fata?”, ”Eu bn u?”, ”Ce faci bă, ai intrat la facultate? Cât ți-au dat? Patru ani?

În continuare o să relatez un dialog într-o clasă:
”X: What's up (se pronunță ”Wasap” sau ”Wațap”, contează de persoană) frateee! Am vorbit cu ăla, facem blat.
Y: Mișto, să-mi bag p**a!
(Vine unul în fugă spre grup)
Z: Bă, să-mi bag p**a! Stați să vă povestesc. Eram în clasă și a venit parașuta aia de la a... și când a intrat în clasă Mamut i-a dat cu o geantă în gură!
X,Y: LOL!!!
X către Z: Bă fraiere, când te fac un joc?
Z: Acum, că avem info.
X: O să-ți rup dinții în Counter.”

Cum se vorbea acum vreo sută de ani:
”X: Bună ziua dragii mei colegi! Am vorbit cu stimabilul nostru prieten și a orânduit toate treburile pentru ca totul să decurgă așa cum am stabilit.
Y: Mă bucur foarte mult la auzul acestor vorbe minunate.
(Un tânăr vine pășind rapid)
Z: Bunii mei prieteni, am ceva să vă povestesc. Eram în clasă alături de ceilalți colegi ai noștri și a venit acea domnișoară inocentă care seamănă cu o păpușă de porțelan, iar Răducu s-a ridicat din bancă și emoționat i-a dăruit un trandafir.
X,Y: Acest gest ne umple sufletele de un sentiment foarte plăcut. Umilele noastre felicitări colegului nostru drag!
X către Z: Dragul meu, mergem sa jucăm un șah?
Z: Mergem, dar după orele de curs.
X: Așa mă gândeam și eu, deoarece nu mi se pare normal să nu ne prezentăm la cursurile ce ne conturează draga noastră educațiune.”

Și nu puteam încheia această postare fără o întrebare: Ce expresii/cuvinte se folosesc în zona voastră?

4 comentarii:

  1. Eu prefer cuvintele de acum 100 de ani. Știi 'fetele de atunci erau altfel , iar băieții 'dragii de ei ...erau eleganți și reținuți respectuoși. Hm. .bine ar fi fost sa prind și eu acea perioadă. ...și ura...Am văzut în sfârșit care sunt acele dresuri...eh. Mersi mult ai făcut să îmi înceapă ziua cu un zâmbet larg pe față. Ești genială.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai fi vrut tu sa vina la tine Raducu sa-ti aduca floricele :)).
      Ma bucur ca ti-am luminat ziua si iti multumesc pentru ca recunosti ca sunt geniala.

      Ștergere
  2. Te înțeleg ,am o prietenă care este la litere și scrie tot așa de jalnic cu prescurtări de genul și ca scuză este ”dar eu nu sunt la școală așa că scriu cum vreau” *scris mai corect față de ”k” și ”shi”-urile ei*

    Dacă ești acolo atunci scrie cum ar trebui deoarece repezinți școala aia ce naiba .
    Și poate că era mai bine mai demult când totul era altfel de la oameni pâna la sistem , bună postare .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca daca ar vedea profesorii ei cum scrie, ar face infarct, pentru ca astia de la Litere sunt mai sensibili.
      Ma bucur ca ti-a placut!:)

      Ștergere

Zâmbeşte şi tastează!

 
Copyright (c) 2010 Zdrăngăneli and Powered by Blogger.