duminică, 22 ianuarie 2012

Cărţile

     Răsfoind azi o carte stăteam şi mă gândeam...oare de ce unor persoane nu le place să citească? Oare de ce nu înţeleg rolul unei cărţi? De ce te privesc ciudat atunci când le spui că în timpul liber citeşti o carte? Oare de ce?
Acele persoane consideră că dacă au citit o carte până la vărsta lor, e suficient. Nu, nu e suficient. Ne mirăm de ce nu avem un vocabular bogat, ne mirăm că habar nu avem ce să scriem la o amărâtă de compunere cu titlul "Toamna"...ne mirăm de faptul că sunt din ce în ce mai mulţi analfabeţi, ne mirăm că atunci când or să ne întrebe copii noştri..."Dar cine a fost Liviu Rebreanu?", noi habar nu vom avem ce să le răspundem...
E păcat că unii nu mai citesc, pentru că dacă ei nu citesc nici copii lor nu vor citi..şi astfel generaţia următoare va fi la pământ cu tot ceea ce ţine de cultură...Aş vrea ca mulţi să privească o carte ca pe o sursă de informare, o sursă a imaginaţiei...nu să le vadă ca pe nişte hârtii şi să le arunce de colo-colo...
Cărţile sunt importante, dar cui să-i explici asta..? Manelistului, piţipoancei...acelor copii de bani gata..?? Cui?

4 comentarii:

  1. Nu cred ca are legatura daca parintii au citi sau nu. Ai mei n-au citit in viata lor o carte. Erau atat de tampiti, incat,in clasele 1-4 ii mai intrebam ce inseamna cate un cuvant pe care nu il intelegeam, si niciodata n-au stiut sa-mi spuna.
    Ba mai mult a fost nevoie sa ajung in clasa a 4 a, ca sa aflu intamplator ca s-au inventat dictionarele, cu care as fi putut sa-mi rezolv problema.
    Si cu toate astea, cea mai mare placere a mea e sa citesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tzipi, da ai dreptate...dar spune-mi câţi copii mai citesc azi? Chiar dacă părinţii tăi au fost tâmpiţi, aşa cum îi numeşti, tu ai avut ambiţie şi ţi-ai dat seama singură că este bine să citeşti, că îţi face plăcere...dar acum sunt atâtea site-uri cu referate şi alte rahaturi...de ce să mai citească copilu' cartea şi să facă un rezumat...de ce să se complice când poate găsi totul "pă net"?

      Ștergere
  2. Indiferent cum ii numesc eu, realitatea este ca sunt tampiti. Semianalfabeti.

    Stai putin, ca vorbim despre lucruri diferite : nici eu nu citeam pentru ceea ce mi se cerea la scoala ! Am urat scoala din rasputeri ( si o detest si acum ) : nu mi-am pierdut vremea sa studiez pentru referate si alte prostii. Daca le-as fi avut disponibile pe net, le-as fi copiat si eu fara jena : pentru ca nu merita sa-mi pierd vremea cu ele.

    Eu am citit din propriul interes : ca sa-mi satisfac curiozitatea si nevoia de informatii in domeniile care scoala nu mi le punea la dispozitie ( sau o facea absolut superficial ).
    De asta consider ca , copiii din ziua de azi ar trebui sa fie la fel de interesati sa citeasca : pentru ca scoala si in ziua de azi nu-i invata aproape nimic care sa le foloseasca in viata si pentru ca acum internetul le pune la dispozitie exact informatia necesara ( rusinica sistemului scolar ).

    RăspundețiȘtergere
  3. Bloggerilor :) In primul rand! Si tuturor celor ce te inteleg! :)

    RăspundețiȘtergere

Zâmbeşte şi tastează!

 
Copyright (c) 2010 Zdrăngăneli and Powered by Blogger.