sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Trimisu' lu' Dumnezeu

"Vine preotu'! Ioane, lasă paharu' şi pregăteşte-te că vine acum preotu' şi te găseşte cu paharu-n mână."
"Lasă că şi el o bea!"
"Păcătosule! Dă-te la o parte să aranjez p'acilea, că acuş vine preotu'."
Şi uite aşa se agită tanti Leana de fiecare dată când vine preotu'. Face curat în toată casa (chiar de 2 ori) ca să fie sigură că nu e niciun pic de praf. Aranjează icoanele, îşi pregăteşte hainele alea bune... apoi se gândeşte cât să-i dea lu' trimisu' lu' Dumnezeu.
"Să-i dau 5 lei? Nuu, că pe urmă zice că suntem zgârciţi. Mai bine-i dau 10 lei. Să fie!"
Şi inima îi bate cu putere lu' tanti Leana. Dacă s-a pus praf pe icoane, dacă nu o să-i convină ăia 10 lei, dacă... se emoţionează şi uită să-i pupe mâna?!!... Dacă...
Dar gândurile îi sunt întrerupte de vocea preotului care intră în casă (desigur, păcătosu' de Ion a ieşit la înaintare).
Intră preotu':
"#¤/(&/)&¤#"% Amin!"
"Uitaţi şi...", zice sfioasă tanti Leana.
Îi sticlesc ochii preotului.
Ce îşi zice în gând?
"Ooo... 10 lei! La câţi bani am strâns... Jagermeister, JB, Martini, Jack Daniel's... un poker mic... Şi păcătosu' ăsta miroase a ţuică d'aia obişnuită... Vai de tine, păcătosule."
Dar ce zice cu voce tare?
"Dumnezeu să vă binecuvânteze..."
Cum continuă în gând?
"... şi să mai trăiţi şi la anu' să-mi mai daţi bani."
Şi trimisu' lu' Dumnezeu pleacă după ce a sfinţit casa şi a lăsat-o pe tanti Leana să se odihnească... Şi hai să o lăsăm şi noi să se odihnească că în ultimele nopţi a avut coşmaruri. Într-unul din ele se făcea că era praf pe icoane şi preotu' îi atrăgea atenţia şi îi spunea că nu e o bună creştină. 

Şi acum să-mi explice şi mie cineva de unde "tradiţia" asta cu datu' de bani atunci când vine batman în sutană să-i pupi icoana/crucea (trecând peste faptul că alea au mai fost pupate de nu ştiu câţi oameni, da' nu vreau să mă gândesc că poate unu' era răcit... ălalaltu avea vreo boală... şi  nu cred că domnu' preot sau oricine altcineva dezinfectează crucile şi icoanele alea...). De ce trebuie să-i dai bani? Şi nu mă luaţi cu: "Da' nu-i obligatoriu să-i dai bani... că o fi şi că o păţi". Hai nu zău?! Şi privirea aia "dumnezeiască" pe care ţi-o aruncă?
Degeaba se zice că banu' e ochiu' dracului... că nenea în sutană nu cred că o ştie, că dacă ar şti chestia asta probabil ar refuza banii (pe care oricum nu-i merită). 
Eh, ăştia de la oraş mai sunt cum mai sunt, dar ăia de la ţară sunt mai răi.
"Hai mamaie, nu cumperi şi calendar?"
"Da' nu am bani acum..."
"Eee n-ai! Tre' să ai. Cum să n-ai matale bani? Eşti singură."
"Da' n-am!"
"Eh lasă, când o să venim să cerem contribuţia la biserică cumperi şi calendar."
Da, aşa se comportă jegul de preot de la ţară care cere în fiecare an bani pentru noua biserică din sat (Cere de câţiva ani, dar nimeni nu ştie undeva va fi biserica aia... pentru că nici fundaţia nu există la noua biserică. Unde se duc banii? Trimisu' lu' Dumnezeu ştie... De ce dă lumea bani? Îi prosteşte repede pe bătrâni, bagă frica în ei că nu îi va ierta Dumnezeu pentru asta şi imediat scot banii.)
Aşa că nu cred că ne "curăţăm" de păcate prin bani daţi lu' batman sau pentru faptul că îl primim în casă sau că mai ştiu eu ce... :).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Zâmbeşte şi tastează!

 
Copyright (c) 2010 Zdrăngăneli and Powered by Blogger.