duminică, 9 iunie 2013

Vecinus supremus

               Fie că locuieşti la bloc, la casă, în gară, pe stradă sau în canalizări (fiecare după puterile sale sau după vreo moştenire de la cine ştie ce mătuşă inexistentă care a murit subit), toţi avem vecini. Nu ştiu dacă eşti mai fericit dacă nu ai vecini... dar vă spun eu că vecinii de la bloc sunt foarte enervanţi.
               Unii vecini de la bloc nu au aflat încă de Codul bunelor maniere (ei nu au auzit nici de curăţenie, atunci ce să mai zic de Codul bunelor maniere...). Sunt persoane şi persoane. Uneori ai impresia că unii s-au născut exact pentru "funcţia" de vecin enervant.

Cercetătorii britanici au realizat un studiu şi au arătat faptul că cea mai enervantă specie de pe întreg pământul ăsta e "Vecinus supremus". Dar, spre durerea tuturor celor care nu au nişte mărunţiş pentru a-şi cumpără un cartier întreg, această specie se împarte în mai multe categorii... Da, e dureros.

Prima categorie:
* Vecinul născut cu bormaşina în mână
Nu am nimic cu cei care violează pereţii odată la cinci ani, dar sunt unii cărora le face o deosebită plăcere să facă chestia asta. Ei se trezesc la ora 6:30, îşi beau cafeaua... dar de obicei beau un păhărel cu câteva grade, apoi se apucă de găurit. Şi găuresc şi tot găuresc... trei zile şi trei nopţi, de dimineaţă şi până seara spre exasperarea vecinilor. Ei se simt bine când fac asta. Cercetătorii britanici au realizat un studiu care arată că dacă îţi cumperi o bormaşină şi te apuci de găurit pereţii, acest lucru te calmează, te face să ai o stare zen... te scapă de frustrări, colici, dureri lombare şi îţi umple frigiderul.
Această categorie dă foarte rar semne de bună creştere atunci când ceilalţi îi cer să înceteze joaca. De puţine ori îşi cere scuze şi promite că de acum încolo va face linişte. În schimb, restul de 99,9% din cei care fac parte din această categorie te înjură atunci când îi rogi frumos şi din tot ficatul tău să înceteze găuritul şi să te lase şi pe tine să te uiţi în linişte la filme p documentare ştiinţifice despre împerecherea puricilor africani.
Dacă specimenul nu dă semne de înţelegere, atunci se apelează la asul din mânecă. Şi anume, îţi omori vecinul. Glumesc. Doar îi scoţi siguranţele, asta dacă sunt pe scara blocului... dacă nu... atunci te rogi la doamne-doamne să-i cadă o cărămidă-n cap. Dar cred că până îi cade lui, s-ar putea să-ţi cadă ţie. Aşa că ai grijă.

A doua categorie:
* Vecinul, sau mai bine zis vecina, care s-a născut în bucătărie... la cratiţă
Nu am nimic nici nu cele care fac mâncare, dar atunci când fac mâncare cu geamul închis şi uşa de la intrare deschisă "Să iasă mamă mirosu' afară...", îţi cam vine să-i bagi un şobolan în casă.
Dacă-i spui că s-a inventat geamul pentru ca acesta să fie deschis şi odată ce e deschis poate ieşi şi mirosul de mâncare (asta în cazul în care nu are hotă sau are hotă şi nu o foloseşte pe motiv că: "Doamnă, nu mai dau drumu' la hota aia. Mi-a venit factura la lumină doişpe lei luna asta. O grămadă de bani...") îţi spune că e casa ei şi că face ce vrea în casa ei şi dacă nu îţi place cum miroase atunci te invită să stai în casă şi să-ţi vezi de ale tale că ea are de făcut multă mâncare că acuş îi vin copiii de la facultate ("Îs pe drum, vecina, şi tre' să fac şi io de mâncare, că aşa se cuvine"). Şi tu te duci în casă şi stai şi inhalezi miros de mâncare... uneori mai bun, alteori mai ars... după gustul şi Alzheimer-ul vecinei.
Ce e de făcut? Te duci şi îi opreşti gazele, asta dacă poţi şi dacă  nu te temi ca nu cumva să faci o vizită la Sfântu Petru cu tot cu bloc.

A treia categorie:
* (E destul de inofensivă categoria asta) Din categoria asta fac parte cei care îşi lasă gunoiul în faţa uşii. Şi nu îl lasă şi ei cinci minute, nu dom'le... îl lasă o noapte întreagă. Şi pute a doua zi pe scară de zici că a dormit un tomberonez pe trepte şi s-a învelit cu gunoi... Tare aş vrea să simţiţi mirosul unor intestine (adică maţe, măh) de peşte care au stat pe scară o noapte întregă şi sacul acela de gunoi a fost rupt şi s-a mai scurs şi zeamă d'aia care s-a prelins pe tot palierul... Nici Coco Chanel, Armani, Carolina Herrera sau Adidas nu mai acoperă mirosul ăla de peşte, atât îi de tare. Oricum, e un "parfum" destul de tare şi de aceea este folosit numai de acei oameni care au o condiţie socială superioară celorlalţi şi au trecut demult de febra "mall", acum dorind să fie unici... şi astfel "îşi fac cumpărăturile" din tomberoane.
Ce le poţi face la astfel de vecini? Da, te poţi oferi să le duci gunoiul... asta în schimbul unor bani, desigur... sau, fără a te milogi în faţa lor (ca să nu te creadă ăştia că eşti sărăntoc şi n-ai bani de bere/ruj) le poţi împrăştia gunoiul în faţa uşii... şi dacă merge, mai poţi băga şi câte ceva pe sub uşă.

A patra categorie:
* Vecina vultur. Fiecare bloc are vulturul său.
Poate fi recunoscut foarte rapid:
- are de la 80 de primăveri în sus
- pielea de pe faţa unui Bulldog e întinsă faţă de pielea ei
- când treci pe lângă uşa ei pute a naftalină sau mai grav, a cloramină... dar să vă bucuraţi că nu miroase a gaz
- o vezi (mai) mereu la geam
- ştie tot ce se întâmplă în blocul ăla, îţi ştie rudele până la gradul al nouă-lea şi are fişa biografică a tuturor vecinilor, inclusiv a ta
- a avut un soţ, dar nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu el... doar presupuneri... ea spune că a plecat la ţară, să aibă grijă de casa părintească, dar vecinii cred că l-a îngropat sub cadă după ce se zvoneşte că l-a prins cu tanti Georgeta de la 3...
- se zvoneşte că a lucrat în calitate de contabilă în vremea lu' Împuşcatu' şi că îl iubea mult (comunista dracu)
- goneşte copiii din faţa blocului aruncând în ei cu pungi de apă sau proteza
Cum se scapă de astfel de specimene? Se merge la biserică, se fac incantaţii, se aprind lumânări la morţi... poate, poate moare baba.


Cam atât pentru azi, voi continua şi altă dată cu categoriile din specia "Vecinus Supremus".

4 comentarii:

  1. Bravo, chiar m-ai facut sa rad copios :))
    Cu totii stim tipurile astea de vecini, la care se adauga si cei care se cearta zi si noapte si cei cu pasiuni nebanuite pentru manelisti... Din pacate, in realitate se scapa de ei mult mai greu decat aici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că te-am făcut să râzi. :D
      Chiar nu ştiu cum am putut uita de specimenele alea. Da' stai calmă că o să mai scriu despre aşa ceva :)).

      Ștergere

Zâmbeşte şi tastează!

 
Copyright (c) 2010 Zdrăngăneli and Powered by Blogger.