joi, 27 septembrie 2012

19 cuvinte

* Tema mea la română

    La şcoală trebuie să fii sociabil cu toţi, pentru că dacă nu eşti sociabil atunci ţi se pune ştampila de "timid", "persoana care stă retrasă", "ciudatul/ciudata clasei"... şi nimeni nu vrea asta. Dar nu poţi fi sociabil cu toate persoanele. Poate pe unele persoane nu le suporţi... pentru că ele, prin natura lor, sunt nişte persoane insuportabile.

    Unii au impresia că vin la şcoală pentru a-şi etala noile haine. Şi vin îmbrăcaţi după ultima modă defilând pe holurile şcolii cu buricul sau lenjeria intimă la vedere. Şi elevii ăştia îmbrăcaţi după ultima modă chicotesc (ca nişte şobolani în călduri) atunci când văd un alt elev care nu este îmbrăcat "la modă". Unii elevi "la modă" nu vin la şcoală pentru a învăţa, ci pentru a-şi etala noile haine care desigur, sunt nişte fake-uri.
("Da fată, şi mi-am luat geanta asta de la Louis Vuitton. Am dat o grămadă de bani şi nu, nu e fake...". Desigur, aceeaşi geantă se găseşte şi la magazinul ăla uitat undeva pe o străduţă... cu geamurile murdare şi cu o uşă care abia de închide... purtând numele de S.H.)
Mereu moda vine la pachet cu ceea ce se numeşte "culoare". Acum culoare înseamnă acele tonuri care îţi scot ochii în evidenţă, apoi te ameţesc, ca mai apoi să înceapă să te doară capul de la alăturarea de culori gen: verde neon-fuchsia

    Muzica binedispune pe orice. Fiecare are gusturi diferite la muzică, fiecare este liber să aleagă ce gen de muzică preferă. Nimeni nu îi impune nimic. Muzică se poate asculta oricând şi oriunde. Poţi asculta muzică pe stradă, acasă, la birou, la spital, la înmormântare şi desigur şi la şcoală.
Muzica e mai bună atunci când e ascultată în ore. Oricum nu e important ceea ce predă profesorul... Oricum, profesorul vorbeşte degeaba. Chiar nu are rost ca tu, un elev care le ştie pe toate, să te oboseşti atât de mult şi să îl asculţi pe profesor. Mai bine asculţi muzică, în special manele.

    Uneori la şcoală poate fi distractiv. Nu e distractiv atunci când eşti scos la tablă şi nu ştii ce să spui pentru că, de fapt, nu ţi-ai mai învăţat şi lecţia asta... pentru că ţi-ai învăţat ultimele 5 lecţii şi nu te-a ascultat.
Distractiv e atunci când la ore se mai trezesc unii şi mai scot nişte perle. Ce înseamnă "debusolat"? Desigur, trist.

    Curiozitatea îi roade pe elevi. Elevii nu copiază tema, elevii sunt curioşi de ce a scris colegul în temă sau lucrare. Elevul este curios să vadă dacă şi colegului său de bancă i-a dat acelaşi rezultat la un exerciţiu la matematică. Elevul nu copiază niciodată, el e doar curios.

    După 2 ore de matematică în care profesorul predă cuvânt după cuvânt, cifră după cifră... iar tu nu înţelegi nimic... te simţi atât de adormit. Ai impresia că profesorul vorbeşte pe un ton menit să te adoarmă, dar nu cu un cântecel ci cu cifre... Şi pentru că în ore elevii, în mare parte, sunt nişte adormiţi... se întâmplă ca la sfârşitul orelor să reţină un mare nimic. Şi pe urmă ajungi acasă şi te întrebă părinţii: "Ce ai făcut azi la şcoală?", iar tu... pentru că mai mult ai dormit, le răspunzi: "Nimic."

    Încrederea e cuvântul de bază atunci când vine vorba de colegul de bancă. Ai încredere că tema lui e corectă. Ai încredere că îţi şopteşte corect. Ai încredere că te acoperă şi îţi dă un cot atunci când dai lucrare iar tu încerci să te uiţi în caiete... că doar eşti curios. Ai încredere că minunatul tău coleg de bancă nu te va spune profesorului...

    La şcoală e important să zâmbeşti. Zâmbeşti, destul de frumos, atunci când nu ştii lecţia. Zâmbeşti şiret atunci când colegul ăla pe care nu îl suporţi a luat o notă mai mică decât tine. Zâmbeşti şi eşti fericit atunci când ai luat o notă mai mare decât colegul pe care nu îl suporţi.
Zâmbeşti pentru că este frumos să zâmbeşti.

   Ceea ce fac profesorii poate fi numită "artă". De ce? Pentru că profesorii folosesc cunoştinţele în locul culorilor şi elevi în locul pânzei. Ei încearcă să realizeze ceva frumos, dar uneori ies adevărate opere de artă, alteori... doar nişte schiţe foarte prost făcute. Este o artă să aduci un elev de la o medie de 5 la o medie de 10, dar în acelaşi timp şi imposibil.

    Încă din clasa I facem cunoştinţă cu limba română. Şi avem timp să o învăţăm o viaţă întreagă. Româna este limba vorbită de români, este limba pe care ar trebui să o cunoaştem destul de bine şi să încercăm să nu o masacrăm impunându-ne propriile noastre reguli de scriere. ( S ke ai mai fct? Pai bn. U? La f shi io. Merg cu mn in club diseara?).

    Sportul nu e pentru oricine. Se zice că sportul e sănătos şi ne poate scăpa de obezitate şi alte boli, dar dacă nu eşti o persoană activă sportul nu e chiar o activitate atractivă.
Unora le place fotbalul, handbalul, tenisul şi multe alte sporturi. Sportul nu e făcut pentru persoanele acelea care au un stil de viaţă asemănător unui melc care se târăşte încet pe pământ.
Fotbalul, ca restul sporturilor, implică mult alergat, antrenament şi o alimentaţie echilibrată... Deci, sportul nu e pentru orice leneş, care încet, încet se transformă într-un melc...

    Dacă îl aşezi pe un copil în faţa unui calculator îl faci cel mai fericit. Nu îi mai trebuie mâncare, apă sau socializare. Acum totul se întâmplă pe internet. Ne hrănim animalele dintr-un joculeţ, avem grijă de nişte legume virtuale, facem sport... tot pe internet. Băieţii sunt frumoşi, plini de muşchi şi de bani. Fetele sunt frumoase (cu sâni şi fund mare), deştepte... (fotoşopate) şi tot ce ţi-ai putea dori de la o fată. Şi când, de fapt, băiatul ăla e de fapt un bărbat trecut uşor de 30 de ani... cu burtă, păr cărunt şi rată la casă, iar fata aceea e o copilă de 12 ani care are parte de prima "iubire".

    Elevul este liber doar după 5,6 ore de şcoală. Atunci elevul are impresia că tocmai a ieşit din închisoare doar aşa.. să vadă cum arată soarele şi cerul, pentru că a doua zi se va întoarce tot acolo. Elevul se simte închis. Elevul doreşte libertate, mai ales elevii care sunt adolescenţi. Ei nu au timp de şcoală, de teme, de învăţat. Ei au timp doar de distracţie...

   Desigur, amuzamentul este folosit pentru a binedispune pe oricine. Uneori încercăm să părem amuzanţi dar nu prea ne iese... Alteori, datorită unor substanţe alcoolice unii devin dintr-o dată foarte amuzanţi. Dar e şi mai amuzant ca a doua zi să vezi filmuleţe şi poze cu tine în anumite ipostaze "amuzante"... E chiar amuzant...
Şi ce e şi mai amuzant, DEX-ul nu cunoaşte cuvântul renegaţie...





3 comentarii:

  1. Superb ..stiu sigur ca e superb...ai o tema interesanta sincer ....dar de ce ai ales cuvantul adormita???..oricum place mult felul tau de-a scrie ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) De ce am ales acel cuvânt? În primul rând mă descrie, în al doilea rând descrie toţi elevii.
      Tu nu ai fost niciodată adormită la vreo oră?

      Ștergere
  2. O ba da ...uneori ...mereu sau aproape mereu ...

    RăspundețiȘtergere

Zâmbeşte şi tastează!

 
Copyright (c) 2010 Zdrăngăneli and Powered by Blogger.